Vi danskere er mere end villige til at køre langt for at nyde solen til duften af autentisk sydeuropæisk mad. Så meget, at ifølge FDM, kører cirka 300.000 af os på bilferie sydpå hvert år!

For at din bilferie skal blive en succes har jeg samlet de bedste links og råd om, hvad man skal have med, og hvad skal man være opmærksom på. Det er nemlig så brandærgerligt, hvis forsikringen ikke dækker – eller man bliver præsenteret for en giga bøde, fordi man kørte over grænsen til en eller anden usynlig miljøzone i Italien…

Inden vi begynder at sparke på dækkene og give gode råd om benzinvenlig kørsel, kan vi lige tage et kig på forsikringerne:

Forsikringer til din bilferie

Selvfølgelig skal man for det første have en rejseforsikring. Det gule sygesikringskort er ikke nok længere og dækker ikke din hjemtransport, hvis du kommer galt af sted. Det er en kæmperegning du gerne vil slippe for… til gengæld dur det, hvis du skal til lægen. Eller dvs. nogle læger godkender kun der blå. Så husk:

 • Gult sygesikringskort
 • Blåt sygesikringskort (Fås gratis på din kommunes hjemmeside)
 • Bilens registreringsattest
 • Relevante papirer på campingvognen (hvis altså du har campingvogn med…)
 • Nummeret på SOS International (hvis du skulle være så uheldig at være involveret i færdselsuheld)
 • Det grønne kort (Bilens ansvarsforsikring – kun nødvendigt uden for EU)

Undgå bøder på din bilferie

For nyligt har flere europæiske lande hævet bødetaksterne for færdselsforseelser, og vær opmærksom på især Frankrig og Italien. Der kan det blive rigtig dyrt ikke at overholde lokale færdselslove. Hvis du kører bare 20 km/timen for hurtigt kan du få lov til at betale mellem 1.000-1.275 kr. i bøde. 50 km/timen for meget kan give dig fra 4.000 til 11.200 kr i Frankrig….ups!

Så – stadig inden du kører afsted på bilferie, så tjek FDM’s oversigt over bøder for færdselsforseelser i Europa.

Læs mere om bøder her – Pas på bødefælde på bilferien

Miljøzoner

Og så er der de forbaskede miljøzoner i både Tyskland og Italien. De er altså vigtige at have styr på. Mange steder køber man mærkater til forruden på den lokale tankstation eller turistkontor til miljøzonerne, hvis altså det tillades overhovedet at have bilen med.

Inden din bilferie eller i hvert fald inden I planlægger at køre til bestemte byer, så tjek reglerne, og kør endelig ikke ind i byerne med miljøzoner med mindre du har tilladelse til det. Mange italienske byer tillader simpelthen ikke, at man tager bilen med ind i byen, og bøden for at gøre alligevel er stor.

Her er et godt link fra FDM angående miljøzoner.

Bilferie med børn

Hvis du har børn med på turen er forberedelse og vigtigt for at turen bliver en succes. Vi er efterhånden vandt til at udstyre bilens bagsæde som små hjemmebiografer og Ipad’en er fuldt opladet til turen (husk for Guds skyld den oplader!), men det kan også være vigtigt for børnene at lave noget andet.

Et godt råd er at finde på ting at se på vejen, så tuen ikke bare bliver transport, men en oplevelse i sig selv. Og hav andre lege eller spil parat til, når de går død i at se på en skærm. Hold gode aktive pauser og hav en dejlig masse snacks med, så du ikke er afhængig af at stoppe og købe mad hver gang der er en der er lidt sulten. Lydbøger kan også være en rigtig hyggelig ting for hele familien. Høretelefoner er et must! 

Summa summarum:

8 gode bilferie-råd

 • Husk mærkater – Til brug i nogle lande for at køre på vejene eller i bestemte byer.
 • Tjek færdselsreglerne og sikkerhedsudstyr til bilen i de lande du kører igennem
 • Tjek bilen igennem inden ferien. Du gider ikke bruge tid på din ferie på at få fikset bilen…
 • Husk dokumenter, forsikringer og vigtige telefonnumre.
 • Husk underholdning (og brækposer) til børnene.
 • Planlæg at se noget på turen til destinationen, så bliver det til en oplevelse i stedet for transport.
 • Opdater kort på gps’en inden afrejsen.
 • Tjek reglerne, så du undgår bøder.

Hav en rigtig god bilferie!

Pin It on Pinterest